Avajaisnäytös

Vuoden 2014 Melko vakiintuneen elokuvan festivaalit aloittaa avajaisnäytös, jonka aluksi festivaalijohtaja lausuu tapahtuman avaussanat. Elokuvan jälkeen tarjoillaan virvokkeita ja keskustellaan nähdystä.

Ernst Schmidt jr. jr. jr.: Whatever (2004)

Ernst Schmidt jr. (1939–1988) oli itävaltalainen kokeellinen elokuvantekijä. Hänen elokuvaansa A Thing (1969) ei ole missään fyysisessä tai abstarktissa mielessä olemassa eikä ole koskaan ollutkaan. Sitä ei siis nähdä tämänvuotisilla festivaaleilla. Sen sijaan esitetään Schmidt juniorin pojanpojan tekele Whatever (2004), joka koostuu tämän imeväisiässä vahingossa napsimistaan valokuvista. Teos ei oikeastaan koettele elokuvataiteen rajoja, vaikka tavallaan se käsitteellisesti palauttaakin liikkuvan kuvan ja kerronnallisuuden takaisin pysäytettyihin still-otoksiin ja sattumanvaraisuuteen. Siltikin Whatever oli vanhentunut oikeastaan jo ennen syntymäänsä, ja sen kohdalla voidaan tuskin puhua mistään merkkiteoksesta – varsinkaan enää nyt, kymmenen vuotta filmin ensiesityksen jälkjeen.

Joka tapauksessa on mielenkiintoista nähdä, miten melko vakiintuneen elokuvan muodot kontrastoivat – tai jättävät kontrastoimatta! – aikamme ilmapiiriä. Onko vauvalla intentioita? Onko vahingossa kameransa laukaisevalla intentioita? Vai salakuljettaako filmin leikannut käsi ne lopulliseen teokseen? Näihin kysymyksiin saadaan tuskin koskaan vastausta – ja siksi Schmidt junior-junior-juniorin teos säilyy aina yhtä valjun-ajankohtaisesti nykyihmistä kuulustelevana ärysttimenä.

kesto: 25 min  |  maa: Belgia  |  kieli: —   

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s